Interview: Urban exploration i Stockholms undergrund

Thomas Fröhling, forfatter til Tunnelbyens Hemmeligheder. Pressefoto.
Thomas Fröhling, forfatter til Tunnelbyens Hemmeligheder. Pressefoto.

Thomas Fröhling er aktuel med ungdomsromanen Tunnelbyens Hemmeligheder, der handler om en gruppe unges udforskning af Stockholms undergrund, også kaldet urban explorations. Vild Maskine har spurgt ham, hvor han fik inspirationen til bogen fra.

Tekst: Mads Heinesen
Foto: Thomas Fröhling
(Hent pressefoto til fri afbenyttelse her)

Lydene, lugtene og fornemmelserne er skærpet i mørket, en trappe kan kollapse eller politiet dukke op … Man føler selv, at man er med hele vejen i Thomas Fröhlings nye spændingsbog Tunnelbyens Hemmeligheder.

Bogen handler om en gruppe unge – fire drenge og en pige – der udforsker ukendte og forladte steder i Stockholm, og deres højeste ønske er at finde den sagnomspundne Tunnelby dybt under storbyens gader.

Emnet, også kaldet urban explorations, vil med garanti optage de fleste unge mennesker, der læser bogen, men hvorfra fik Thomas Fröhling selv inspirationen til at skrive om dette emne, som er relativt nyt i ungdomslitteraturen?

Tunnelbyens Hemmeligheder af Thomas Fröhling. Omslag af Arko Højholt.
Tunnelbyens Hemmeligheder af Thomas Fröhling. Omslag af Arko Højholt.

Sønnens historier satte i gang
”En dag kom min søn hjem og fortalte om forskellige steder, han havde været, om forladte bygninger og trapper, der førte ned i fjeldet. En af ​​hans venner havde fundet alle disse steder på nettet. Jeg var selvfølgelig bekymret og bad dem passe på,” siger Thomas og fortsætter:

”Men det var nogle fantastiske historier, min søn fortalte, og jeg har benyttet flere små detaljer i Tunnelbyens Hemmeligheder. For eksempel er både ’Tunnelbyen’ og ’Den gale matematiker’, der optræder i bogen, nærmest mytologiske steder i Stockholms urban explorer-kredse. Bogen er dedikeret til min søn og hans ven.”

Da Thomas Fröhling var barn og ung, var han ikke selv på farefulde opdagelser i faldefærdige bygninger eller i tunneller under jorden. Tvært imod var han med egne ord en stille fyr, der brugte al sin tid på skolen og på at tegne. Da han var omkring 12 år mødte han én af sine bedste venner, der havde en meget livlig fantasi, og introducerede ham til en lidt anderledes verden.

En fantasifuld underjordisk hule
”En dag viste han mig, at han havde gravet sig ned under sin families hus. Først troede jeg ikke på ham, men så opdagede jeg, at han allerede var begyndt. Gennem et hul i buskene kunne man glide ned til et underjordisk rum, han havde gravet.”

“Han viste mig, hvordan han brændte jorden, for at den ikke skulle sprække, og derefter ville han hugge sig videre ind under græstæppet for at få plads til det hele. Han planlagde nemlig han at bygge sin egen by med huse og sin egen lille lystbådehavn. Men det blev dog aldrig til noget, for en dag opdagede hans forældre at jorden ved siden af huset var sunket og forsvundet ned i et hul, og så måtte de fylde hullet op igen. ”

Thomas Fröhling har stadig kontakt til sin gamle barndomsven, der i dag arbejder i et byggefirma og bygger skateboard-parker i Stockholms forstæder i sin fritid. Vennen har været inspirationen til både Viking i Tunnelbyens Hemmeligheder, og Henning i de anmelderroste bøger om Kong Steve, der udkom på dansk i 2010 og 2011.

Et forfaldent hus besættes i Paris
”Men den mest urban exploration-agtige oplevelse, jeg har haft i mit liv, er nok da jeg var tyve år gammel. Jeg boede en overgang med nogle venner, der besatte et forfaldent hus uden for Paris. De havde låst alle døre for at holde andre ude, så hvis man skulle ind, måtte man klatre op på taget og ind gennem et vindue.”

En nat opstod der dog problemer. En hjemløs dukkede op og ville sove i stueetagen. En fyr, som var sammen med en af deres venner, jagtede den hjemløse væk med et baseballbat. De syntes det var synd for manden, og sagde, at han burde have fået lov at sove i huset.

“Men i dag ser jeg anderledes på det hele, for hvem ved, hvad der kunne have været sket mens vi sov … Jeg tror, at de her hændelser har inspireret mig til bogens indhold, og måske, frem for alt, karakteren Sylvester.”

Et stille klasselokale var den bedste modtagelse
Tunnelbyens Hemmeligheder fik en god modtagelse af blandt andet Svenska Dagbladet og Öresunds-posten i Sverige, men de bedste reaktioner Thomas personligt husker, da hans bog om Kasper, Alex og alle de andre udkom på svensk, det var faktisk fra eleverne i skolerne.

”Når jeg var ude og møde eleverne så tog jeg et lille show med, hvor jeg viste fotografier fra urban exploration-udflugter under jorden. Det var helt stille i klasseværelserne,” siger Thomas Fröhling.

Lad os håbe, at hans bog om Tunnelbyens Hemmeligheder også får lov at ramme en masse danske børn og unge derude, så de også kan få lov at blive draget ind i dette spændende univers. For tiden har Thomas Fröhling forladt hiphop, grafitti og urban exploration og skriver på en lang fantasy-historie, som han regner med bliver i flere dele.

Tunnelbyens Hemmeligheder af Thomas Fröhling, udkommet 12. september 2016, oversat fra svensk af Lars Bøgeholt Pedersen og Mads Heinesen. 192 sider, vejl. pris: 199,95 kr. ISBN: 978-87-93404-02-1. Fra 11-15 år, lix 24. Dansk omslag af Arko Højholt. Bogen kan købes hos alle boghandlere, blandt andet her.
Bogens oversættelse til dansk er støttet af Nordisk Ministerråd: 

norden-logo-sort-hvid-til-kolofon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *