Signe Kierkegaard Cain

Signe Kierkegaard Cain, forfatter til SØKVINDEN. Foto af Jacob Riis
Signe Kierkegaard Cain, forfatter til SØKVINDEN. Foto af Jacob Riis

Signe Kierkegaard Cain er uddannet BA i antropologi og master i retorik og har læst journalistik. På Vild Maskine debuterede hun som skønlitterær forfatter med romanen Søkvinden i april 2021.

I 2013 udgav hun den anmelderroste personlige debatbog Det handler ikke om lykke. (2013) Dertil har hun udgivet digte og kortprosatekster i bl.a. Øverste Kirurgiske og Slagtryk, og senest bidraget til antologien Spillekort med digte (Ekbátana, 2020).

Hun arbejder som redaktionssekretær for forskningstidsskriftet Forskning & Forandring samt  som freelancer for bl.a. Grønningen 1 og People’s. Tidligere har hun været freelancer for Weekendavisen, DR, Mandag Morgen, Realdania m.fl.

Hun er gift og mor til to piger.

SØKVINDEN af Signe Kierkegaard Cain, udkommer 6. april 2021. Omslagsillustration af Ene Es.
SØKVINDEN af Signe Kierkegaard Cain, udkommer 6. april 2021. Omslagsillustration af Ene Es.

Om Søkvinden: 
Maya er gift med Sømanden og mor til Theo. Hun kæmper med sig selv og prøver homøopati, yoga og psykologer for at få det bedre. Hun undgår helst at gå i bad, men drømmer samtidig om at bo på bunden af havet, hvor hun kunne leve et andet liv uden så mange forventninger og krav.

Søkvinden er en  bog om at finde sig tilpas i livet, om frygten for at miste sig selv og den, man elsker. Om relationen mellem en kvinde og en mand, som er udfordret af deres forskelligheder, forventningerne om kernefamilie, karriere, villa og selvrealisering. Spørgsmålet er, om livet ville være bedre på bunden af havet?

Uddrag fra Søkvinden (side 39):
“… Hvis vi nu kunne bo dernede under vandet, hvis
vi kunne trække vejret uden at trække vand ind.
Jeg kunne slippe for overgangen mellem det våde
og det tørre; sidde i en gennemblødt lænestol og
lune fødderne i vandpest. Når jeg kunne bruge
mit ansigt til andet end at ligne en flosset tånegl,
kunne vi holde fester dernede. Ingen adgang for
folk uden gæller. Det eneste er, at fisk er så grimme.
Jeg håber ikke, jeg bliver grim, hvis jeg bor
under vandet. En havfrue vil jeg ikke være. Jeg vil
kunne sparke, ikke bare slå med halen. Jeg har så
heller aldrig set en havfrue med deller på maven.”

Omtale af Søkvinden i medierne: 

“En ambitiøs kortroman […] En gribende fortælling om en kvinde, der kæmper med sit parforhold, sin rolle som mor og ikke mindst sig selv. Sproget er smukt og ærligt, og det lykkes at skabe en gennemgående og utvungen vandmetaforik, der giver et autentisk og ambitiøst indblik i et sind, som kæmper for at holde sig oven vande.” – Litteraturmagasinet Standart

“KÆMPE LÆSEOPLEVELSE I EN LILLE PAKKE. Bogen er måske lille og let at holde om, men tag ikke fejl; læseoplevelsen er kæmpe. En vildt rørende, rå og poetisk debut. I den kommende udgave af nyhedsbrevet Litterær Luksus, anbefaler jeg Signe Kierkegaard Cains debutroman ’Søkvinden’. Det er en vidunderlig og sprogligt sprudlende roman om Maya, der kæmper med sig selv om at være i livet. Om at være nogens mor og kæreste, om at være kvinde, og i det hele taget bare om at være voksen og menneske med al den frygt, de forventninger og normer, der præger vores liv.” – Helle/Ørestad Bibliotek (oktober 2021)

Magasinet Liv (27. maj 2021)”Smuk og kort roman om en kvinde, som ikke kan fungere i det liv, hun har skabt sig … Trist og rørende og med et smukt sprog og en vred humor.” ★★★★★ Caroline Rutter, Magasinet Liv (27. maj 2021)

“Spændende litterær debutroman … fortalt nøgternt og ofte overraskende med sine skæve registreringer. En lille stramt komponeret og talentfuld roman”
Michael Linde Larsen, Dansk Biblioteks Center, lektør 

“Vi giver debutanterne ordet!” artikel i Dagbladet Information, hvor 17 udvalgte debutanter fra 2021 skrev et essay om deres bog og gerning.

“… en skæv og rørende kortroman om en kvinde, som kæmper med at leve op til egne og andres krav/forventninger. Hun drømmer egentlig om at kunne være en firøje (fisk), der kan se over og under vand på samme tid. Herved får hun lidt af begge verdener – den virkelige og den under vand. En roman til dig, der kan lide stramme udgivelser, som taler ind i tiden.”
Christina Wung-Sung, Bausager books

“En meget fin debut der fanger nogle almene, eksistentielle og evigt aktuelle tematikker med meget få ord.”
Bogtanken

“Jeg er ret begejstret for den her debut faktisk; en særegen genre, den lyrikflirtende kortprosa, men jeg synes den bevarer benene på jorden så at sige; formår at være poetisk uden at blive for selvhøjtidelig”
Ditte Engels Hermansen, Litteraturdk 

“Det er en mærkelig historie; den er voldsom og afdæmpet; forvirrende og ligetil; omklamrende og frihedselskende. I sandhed et paradoks og jeg ved ikke helt, hvad jeg skal stille op med den.
Jeg håber at mange vil læse den, for jeg har brug for at høre, hvad andre får ud af den.”
Fuglebakkens bogorm

“… har et skær af humor eller ironi. Ellers er det mest det ubærlige ved parforhold, Maya belyser. Som Tove Ditlevsen gjorde det i novellen ‘Måden’.”
Birte Strandby, Bogvægten.dk

Interview/Q&A med Bookmate journal:
“Jeg er ret optaget af, at der ikke findes et facit, når vi udvikler os, og jeg har ofte svært ved at spejle mig i fortællinger om folk, der har haft det svært, og så er de kommet ud på den anden side og halleluja. Det er ikke sådan, jeg oplever hverken mit eget eller andres liv. Desværre – og i et eller andet omfang heldigvis – bliver vi ved med at vende tilbage til de samme kampe; i kærlighedsforhold, som forældre, i forhold til os selv.”

SØKVINDEN af Signe Kierkegaard Cain, ISBN: 978-87-7227-126-2, hæftet, 120 sider. 199 95 kr. vejl. Udgivelsesdato: 16.april 2021. Pressefoto af forfatter samt forside kan findes her.

Bogen er også udkommet som e-bog, samt som lydbog, indlæst af skuespiller og sanger Karoline Munksnæs. Lydbogen bliver tilgængelig fysisk på bibliotekerne, og vil være tilgængelig som netlydbog på diverse streamingtjenester såsom Saxo eller Mofibo, samt på Ereolen