Jan Roar Leikvoll

Pressefoto Jan Roar Leikvoll. Foto: Tove K. Breistein/Vild Maskine
Jan Roar Leikvoll. Foto: Tove K. Breistein/Vild Maskine

Jan Roar Leikvoll var en prisvindende norsk forfatter, som for første gang blev udgivet uden for Norge, da Vild Maskine i 2015 udgav hans roman Sangfuglen.

Sangfuglen blev, ligesom de øvrige bøger af Jan Roar Leikvoll, modtaget helt igennem fantastisk af anmelderne i Norge, og bogen er blevet omtalt som den lyseste af Leikvolls bøger. I 2013, da den nynorsk skrivende forfatter modtog Stig Sæterbakkens Minnepris, lød juryens begrundelse:

“Hans foreløbige forfatterskab er et af de mest gennemførte og unikke projekter i norsk samtidslitteratur.”

Jan Roar Leikvoll led helt fra barndommen af hjernesvulster, og tilbagekomsten af en hjernesvulst i 2007 – efter at have levet størsteparten af sit voksenliv uden – var den direkte anledning til, at han skiftede kurs i sin skrivestil, og i få ugers selvvalgt isolation skrev sin debut Eit Vintereventyr, hvor han forsøgte at indkapsle angstens væsen.

Leikvoll døde i august 2014, kun 40 år gammel, netop da anmelderne i Norge var ved at placere ham allerhøjest på den litterære piedestal, og netop da udgivelsen af hans første værk uden for Norge skulle til at blive til en realitet. Sangfuglen udkom på dansk i maj 2015, med Arko Højholt og Mads Heinesen som oversættere. 

Priser:
Sigmund-Skard stipendet 2010
Nomineret til Kritikerprisen 2010
Nomineret til Ungdommens kritikerpris 2010
Nynorsk litteraturpris 2010 for Fiolinane
Bjørnsonstipendet 2011
Stig Sæterbakkens minnepris 2013
Bokhandelens forfatterstipend 2013

Omtale af Sangfuglen af Jan Roar Leikvoll:

“Vellykket – og veloversat – roman og desuden et anderledes bud på en læseoplevelse her til lands. Hvor de fleste gode forfattere sværger til nutidsrealisme…. udkommer på det meget lovende forlag Vild Maskine.”
★★★★ Jeppe Krogsgaard Christensen, Berlingske Tidende

“En lavmælt og original postapokalyptisk roman, der konstant balancerer på kanten af det menneskeligt smukke og grumme. Romanen er velskrevet, dragende og berører nogle interessante tematikker, der er med til at give den en dybde, der sætter sig spor i læseren. Kan varmt anbefales… henvender sig til både unge og voksne læsere…”
Marion Tirsgaard, DBC (Dansk Biblioteks Center) Lektørudtalelse

“denne bogs sprog er helt unikt og så stærkt, at ingen læser – særligt ikke den unge læser – undgår at blive meget berørt”
Carl Christian Rasmussen, Folkeskolen

“For mig at se er dette kernen i Jan Roar Leikvolls roman… hvis de nuværende omstændigheder, hvorunder vi lever vores liv, ikke giver os plads til at være dem, vi er, så må vi finde andre måder at leve på.”
Anders Juhl Rasmussen, Kristeligt Dagblad

“Jan Roar Leikvoll skriver godt i en stil, der i passager nærmer sig lyrisk prosa”
Kasper Håkansson, K’s Bognoter

“I Leikvolls poetiska språk uppstår ett drömuniversum”
Svensk omtale af den danske udgivelse af Sangfuglen.
Magdalena Rozenberg, Floret.se, maj 2015 

“… mystisk og mørkt, men sært interessant og poetisk”
Kirsten Aggerholm, Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre

“… en fortættet, ambitiøs og poetisk fabel om et diktatur og det at være fanget i sin krop og i sit køn. På den måde lægger ’Sangfuglen’ både op til diskussioner om diktatur, frihed, køn, transkønnethed og snærende samfundsbånd.”
Jakob Kragh, Bogbotten.dk 

Interview med den danske forlægger på bogen, Mads Heinesen fra Vild Maskine, om Sangfuglen og Jan Roar Leikvolls forfatterskab. Radio24syv, kulturprogrammet AK24syv (12-05-2015)

“En sjælden norsk fugl”
Anne Kirstine Munk, Netudgaven, foromtale, oktober 2014.

Køb bogen hos din boghandler.

 

Her tænker du på “Jan Roar Leikvoll”

Lukket for kommentarer.