Finlandiaprisvinder udkommer nu på dansk

HIMMELKUGLEN_Facebookbanner

 

“Finsk litteratur ændrer sig til verdenslitteratur i hænderne på Olli Jalonen …
Ingen andre finske forfattere er i nærheden af at skrive som ham.”
Helsingin Sanomat
(Finlands og Nordens største avis)

Himmelkuglen af Olli Jalonen, oversat af René Semberlund Jensen, udkommer på forlaget Vild Maskine den 23. september 2022.

I HIMMELKUGLEN tager den store finske forfatter Olli Jalonen os med på en eventyrlig rejse tilbage til år 1679, hvor vi er vidne til sammenstødet mellem religion og videnskab, set gennem drengen Angus’ øjne. Angus er en fattig dreng, der bor på øen St. Helena i Sydatlanten, hvor han lever som faderløs med sin moder og sine søskende. Hans liv ændrer sig for altid, da han møder den unge videnskabsmand Edmond Halley som kommer til øen fra London for at udføre sine videnskabelige undersøgelser af stjernehimlen. Halley lærer Angus om stjernerne, universet, og
hvordan man træner sit syn og bliver et oplyst og tænkende menneske. Ved sin afrejse giver Halley Angus en opgave, hvor han skal markere stjernebillederne på nattehimlen hver nat.

Der venter Angus mange andre store og farefulde opgaver, men mødet med Edmond Halley og drengens uovertrufne syn bliver det, der redder hans liv. HIMMELKUGLEN er en historisk roman, inspireret af den verdensberømte videnskabsmand og astronom Edmond Halleys liv. Halley var den første, der kortlagde en komets bane, og han fik den opkaldt efter sig som Halleys Komet.

OLLI JALONEN har arbejdet i over 30 år på denne roman, som han blev inspireret til at skrive da han i starten af 1990’erne rejste med et træskib til øen St. Helena, og på den lange rejse læste han mange beretninger om øen og om Edmond Halleys rejse dertil i slutningen af 1600-tallet.
OLLI JALONEN er født i 1954 i Finland, ph.d. i litteratur og en af Finlands mest anerkendte og prisvindende forfattere. Han er oversat til flere sprog og har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris tre gange. I 2018 indbragte HIMMELKUGLEN ham Finlands største litteraturpris, Finlandiaprisen.

Himmelkuglen, litterær historisk roman af Olli Jalonen, oversat fra finsk af René Semberlund Jensen, udkommer som både indbundet bog, e-bog, netlydbog og lydbog d. 23. september 2022. Den indbundne førsteudgave har ISBN: 978-87-7227-188-0, er på 504 sider og koster 299,95 kr. vejl. Omslag af Harvey Macauley, Imperiet.dk.

For forfatterinterviews eller yderligere info, kontakt:
forlag@vildmaskine.dk, tlf.: 61726976 / 50949070.

Forfatterfotos er taget af Frej Rosenstjerne i København i 2022 og kan frit benyttes i forbindelse med omtale af bogen. www.vildmaskine.dk/pressefotos-og-forsider/

Udgivelsen er støttet af Kunstfonden og Nordisk Ministerråd.