BØSSEDANMARK

9788772271644De fire forfattere Mads Ananda Lodahl, Dennis Agerblad, Nikolaj Tange Lange og Tomas Lagermand Lundme har skrevet den bog, som de altid selv har manglet. BØSSEDANMARK er en stærk novellesamling, som beskriver 20 forskellige bøssers liv, 20 forskellige steder i Danmark.

Der er bøsser overalt i Danmark. Hver lille flække har et par stykker. Hver boligblok. Hvert sogn. Fra København til Vester Skerninge. Fra Allinge til Hvide Sande.

I novellesamlingen BØSSEDANMARK møder vi både politikeren, gymnasieeleven og bistandsklienten. De er grænsesøgende, humoristiske og ekstroverte. De er indadvendte, følsomme eller lever i skjul. Vi møder dem både, når de dyrker kidnapningssex i Aalborg, og når de forsøger sig som selvforsynende på Lolland; når de lever dramatiske dobbeltliv eller tilfældigt ender i en forening for bøsser i Herning, på jagt efter kærligheden. Novellerne beskriver almene menneskelige erfaringer som ensomhed, forelskelse, begær, drømme og svære relationer. Bogen kan således læses af alle, uanset seksuelle præferencer.

Nikolaj Tange Lange, Dennis Agerblad, Mads Ananda Lodahl og Tomas Lagermand Lundme. Foto: Camilla Lohmann.
Nikolaj Tange Lange, Dennis Agerblad, Mads Ananda Lodahl og Tomas Lagermand Lundme. Foto: Camilla Lohmann.

BØSSEDANMARK er en kollektiv novellesamling skrevet af de fire forfattere, som har ladet sig inspirere af steder, der har haft betydning for dem, men også menneskelige møder: venskaber, seksuelle relationer, kolleger, kærester og familie – både den man er født ind i, og den man selv vælger.

Forfatterne fortæller:
“Novellesamlingen sætter fokus på, hvordan bøsselivet kan se ud i dag,” siger de fire forfattere. “Det er nemlig en anden oplevelse at være bøsse i Danmark i dag, end det var for 10, 20 eller 40 år siden. Men også det at skrive om bøssers livserfaringer er noget andet i dag end for få år tilbage. Bøsselivet kan foldes mere komplekst, mangfoldigt og nuanceret ud end nogensinde før, hvor det tidligere var forbundet med skyld og skam. For nogle af os er dette en bog med sex som omdrejningspunktet, men for andre af os er det andre og underliggende aspekter, der er det væsentligste. Det er vores håb, at læsere fra hele landet vil kunne spejle sig i fortællingerne, og at bogen vil kunne bidrage til en følelse af fællesskab på tværs af alle samfundets mange skel.”

Om forfatterne:
Tomas Lagermand Lundme er forfatter, dramatiker, manuskriptforfatter og billedkunstner. Debuterede i 1998 med romanen Forhud og har siden skrevet mere end 40 bøger for børn, unge og voksne. Nikolaj Tange Lange er forfatter, musiker og pornoskuespiller. Han har udgivet tre romaner, senest Tættere på Jorden end jorden på Gladiator 2020. Mads Ananda Lodahl er forfatter, foredragsholder og kropsterapeut. Hans debutroman Sauna udkom på Gyldendal 21. maj 2021. Dennis Agerblad er tekstildesigner, performancekunstner og forfatter. Han er kendt fra performancegruppen Dunst og Dennis Agerblad Band. BØSSEDANMARK er hans debut som skønlitterær forfatter.

Omtale af Bøssedanmark:
Hjerter fire“Overraskelser, sjov og masser af knald på … forekommer både indlevede og ægte.” Benedicte Gui de Thurah Huang, Politiken

“Hvor tit er det, du hører om en bøsselandmand?”
Stort interview på DR.DK med de fire forfatter i forbindelse med udgivelsen

“Novellerne siger ikke kun noget om at være homoseksuel i dagens Danmark. De fortæller også om usikkerhed, ensomhed, at lede efter en identitet, kærlighed, sex, venskab: Emner, som er særdeles relevante for de ældste elever i folkeskolen, bøsser eller ej … Mange af novellerne fortælles med humor … Det poetiske og sårbare får man også et indblik i.”
Lise Bregnhøj, Folkeskolen

Nikolaj Tange Lange blev interviewet af TV2 News i forbindelse med udgivelsen af BØSSEDANMARK.
Nikolaj Tange Lange blev interviewet af TV2 News i forbindelse med udgivelsen af BØSSEDANMARK.

“Novellesamlingen BØSSEDANMARK er ikke kun interessant læsning for danske læsere, men er også en spændende bog for færinge, som i bogen blandt andet kan læse en hjertevarmende historie, der foregår i den færøske bygd, Kvívík og i bussen mellem Vestmanna og Tórshavn … Udover at være underholdende læsning, er både de nævnte og andre noveller i bogen relevant materiale i danskundervisningen i skolen, hvor vi netop har manglet den form for mangfoldighed, som bogen står for.”
Kinna Poulsen, Dimmalætting
(anmeldelse i den største færøske avis, her link til oversat udgave af anmeldelsen)

“Befriende, oplysende og nærværende.”
Mette Sofie Kirkedal, Bogoplevelsen (juli 2021)

“20 velskrevne noveller af fire dygtige stemmer … Novellerne skal læses og bruges i skolerne og på ungdomsuddannelserne. Her er alverdens at tage fat i; men særligt stemmerne og personskildringerne er værd at dvæle ved.”
Mette Sofie Kirkedal, Bogoplevelsen (august 2021)

“Det er hyggelige noveller, nogle er lidt romantiske, og nogle handler om sex uden at være romantiske, og om at nærme sig genstanden for forelskelsen, og nogle handler om at erkende og forfølge egen seksualitet – i Svendborg, Vester Skerninge og København.”
Birgitte Strandby, Bogvægten.dk 

Bøssedanmark, 216 sider, noveller. Udgivelsen har modtaget udgivelsesstøtte fra Statens Kunstfond. Udgivelsesdato 16. august 2021. Omslag: Harvey Macauley/Imperiet, omslags- og bandfoto: Camilla Lohmann

Køb bogen i din lokale boghandler eller på nettet!