Eva Botofte

Eva Botofte. Foto: Henrik Brøndsted.
Eva Botofte. Foto: Henrik Brøndsted.

Eva Botofte (f. 1960) er forfatter, oversætter og cand.mag.  i kunsthistorie, litteraturvidenskab og sprog. Hun har skrevet en  række digtsamlinger, og hendes første novellesamling, Permafrost – Fortællinger fra et yderpunkt udkom på Vild Maskine i 2019. Ud over at skrive er Eva Botofte også kunstner og har lavet de ni tuschtegninger i Permafrost.

Eva Botofte skriver i Permafrost om menneskets inderste hemmeligheder og de dystre sider af deres handlinger og sind. Hun tager nøglen ud og lader os kigge ind gennem nøglehullet et kort øjeblik, men den, vi kigger på, er os selv.

Forfatter Eva Botofte interesserer sig for, hvordan det moderne menneske kommer til kort i forhold til sine forestillinger om det ideelle liv. Kan lykken findes i nye møbler, en rejse, utroskab eller en god selfie? Botofte beskriver en dystopisk verden, hvor isen smelter og naturen sætter dagsordenen. Nogen har glemt at slukke for vandet i badekarret og er derefter taget ud at rejse. På et eller andet tidspunkt er badekarret fyldt og katastrofen indtræffer. En anden er kommet til at køre et barn over på sin snescooter og er flygtet fra gerningsstedet. En incestuøs far lærer sin datter, hvordan man håndterer en riffel og går på jagt.

Grafik: Zven Balslev. Font: Karen Nøhr Christensen.
Grafik: Zven Balslev. Font: Karen Nøhr Christensen.

”Hun er ruder dame. Havisen tordner svagt, når den bevæger sig. Hun sejler udenom. Alt her er kulisser, et kulsort scenehul. Små og store divabrøl, hun glemmer aldrig den overskrift, men nu mærker hun, hvordan alting heles. Hun har set grønne isbjerge, der er vendt rundt i vandet og nu blotter undersiden med algevæksten. Is bør kun reflektere lyset.” Uddrag fra fortællingen Åre.

Fortællingerne i Permafrost handler om mord, mobning, klimaforandringer, voyeurisme, sex, magtmisbrug og meget mere. Men selvom der er mørke, traume og død i mange af fortællingerne, så finder lyset også sin vej ind imellem sprækkerne.

Permafrost – Fortællinger fra et yderpunkt er solgt til tysk udgivelse, og udkommer op til Leipziger Buchmesse 2020 på Edition A-B Fisher.

Læs mere på Eva Botoftes hjemmeside.

Bogen kan købes i alle landets boghandlere.